Month of May - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Timon Vlieger - WaarBenJij.nu Month of May - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Timon Vlieger - WaarBenJij.nu

Month of May

Door: vliegert

Blijf op de hoogte en volg Timon

27 Mei 2012 | Indonesië, Batavia

We pakken er maar weer eens een titel van The Arcade Fire bij. "The Month of May"

Mei: symbool voor nieuw leven en een nieuw begin. Voor mij afgelopen jaar een maand die een heel nieuw leven aankondigde en dat dit jaar weer doet! Zat ik vorig jaar vanaf 09 mei te ploeteren in Istanbul voor mijn type rating op de 737 NG (Next Generation), dit jaar werd het begin van mei gemarkeerd door de laatste loodjes van de Lijn Training bij Lion Air.
Uiteindelijk op 13 mei jongstleden had ik de finale "Line Check." Dè graadmeter van de baas om te bepalen of je volledig mag worden losgelaten als Boeing 737-900ER Co-Piloot!

En na een dag hard ploeteren kwam het verlossende woord van de Check Pilot "RELEASED" Een nieuw leven als piloot (op de 737) is nu echt begonnen!!

Dat harde ploeteren viel overigens nog wel mee, na twee "legs" (zeg maar van A naar B en weer naar A (waarbij A in dit geval Jakarta was en B Palangkaraya)) gevlogen te hebben van de vier die ingepland stonden, vond de Captain het wel weer genoeg geweest en moest hij even een goed woordje met me spreken. Er was nog een FO (First Officer / Co piloot) die net met training begonnen was en die zou de eerstvolgende leg vliegen. Prima dacht ik, dan vlieg ik de laatste wel weer.
Maar er moest dus gebriefed worden tussendoor. Ik moest wel lachen want vond het toch typisch dat die andere gast tijdens mijn Check ging vliegen. Meteen de captain kortaf overheen "why are you smiling??" terwijl hij de hele vlucht juist ontzettend relaxed was. Vervolgens begon hij op ernstige toon een aantal zaken te bespreken om af te sluiten met een breedgrijnzed "but now you're going home to have a nice beer and a party!! you passed!!"
Dat was echt mooi om te horen en ondanks dat de check voelde alsof ik gewoon met een normale vliegdag bezig was, ook een enorme opluchting. Na zoveel jaar, vanaf het begin van de opleiding in Groningen alleen maar bezig zijn met leren, jezelf bewijzen en een altijd maar steiler wordende leercurve nu eindelijk het einddoel bereikt en tijd om verder te gaan genieten.

Tijd om te genieten en eens even kort terug te blikken op de lange weg hier naar toe en alle omzwervingen daarbij. Hoe ik als klein menneke samen met Johan (tweelingbroer red.) op het fietsje naar Schiphol trapte om vliegtuigen te kijken, tijdens middelbare school tijd in plaats van te studeren alleen maar met een verrekijker uit het dakraam hing om alle kisten op approach voor 36R (toen nog 01R) te bekijken. De buren moeten gedacht hebben met een maniakale gluur-buur te dealen. Het vervolgens toch nog presteerde om binnen zeven jaar het VWO af te ronden. Vervolgens tijdens mijn jaar poging tot studeren in Wageningen op een gegeven moment de ene dag besloot de trein naar Utrecht en Wageningen te nemen en de andere dag naar Leiden en Schiphol, om een dag rond te hangen fotootjes te maken etc.
Met als volgende stap een eigen auto en onbeperkte mobiliteit, kan ik denk ik aan ieders levendige verbeelding over laten hoe dat verder ging.

Net toen het gevaar dreigde te ontstaan dat ik tot sociaal onaangepaste in de AOW zittende Prof Spotter zou vervallen, compleet met bestickerde BX van de ATR club, met 360 graden fotokoepel, kwam er redding in de vorm van nieuwe inspiratie. Mathyas (Keijzer red.) begon na een eveneens mislukte poging in Wageningen, met de opleiding aan de KLM Flight Academy. Ik weet nog goed hoe we op de terugreis van een weekje Frankrijk langs zijn ouders reden en daar een toelatingsbrief op de mat lag. Toen begon het bij mij na een aantal jaren afwezigheid weer enorm te jeuken om ook te gaan vliegen en had ik ineens iemand die me ook de juiste push kon geven om het door te zetten.

Inmiddels al bijna weer vijf jaar geleden, in augustus 2007 begon ik dan aan de Dutch Flight Academy. In april 2009 de opleiding afgerond om vervolgens midden in de eerste banken crisis erachter te komen dat banen in Europa niet meer voor het oprapen lagen. Terwijl ik door bleef solliciteren weer tijdelijk aan het werk gegaan bij Friesland Campina. En net toen ik voor mezelf wat meer vastigheid in Nederland aan het creëren was (een vast contract, nieuw (huur)huis en een mooie BX die weer een diepte investering vereiste (die natuurlijk zeer goed te verantwoorden was, gezien de enorme ruimte, rijcomfort en het tijdloze Italiaanse design)), kwam er in januari 2011 de mededeling van de DFA dat ze misschien iets interessants hadden....

Dan is het hollen of stil staan in "het wereldje." Ofwel, of ik binnen twee weken de koffers gepakt klaar kon hebben staan om voor twee jaar af te reizen naar Indonesië.
Dat veroorzaakte nogal wat emotie en stress hoe dat allemaal te regelen.

En nu zit ik hier, op een spaarzame vrije dag, te typen aan de salontafel in onze riante villla in Jakarta. Bijna anderhalf jaar later, dus uiteindelijk nog meer dan tijd genoeg gehad, met twee gouden strepen, First Officer Boeing 737 bij Lion Air

Let's go "Month of May" take me away to a new life!

• 27 Mei 2012 - 12:18

Pa&ma Vlieger:

En wij maar denken dat je altijd keurig naar Wageningen reisde teneinde de biologische wetenschappen te verkennen. De liefde voor de biologie heb je overigens niet verloren, zij het dat deze meer de anatomische/culinaire kant is opgegaan. Tim we feliciteren je ook via dit medium van harte met de bereikte mijlpaal. Heel veel plezier bij het vliegen maar voor alles bidden we je de zegen van de Hemelse Vader toe. Vaya con Dios.
    papa

• 27 Mei 2012 - 15:25

Mathyas:

Hé Timon, held van me, prachtig mooi jaaaaah dat je lekker los bent.Nu die oh zo belangrijke eerste 1500 uur maken en dan hoop ik ZÓ (en ik ga me hiervoor hard maken voor zover in mijn macht) dat je dicht bij alles en iedereen die je lief is en jou lief heeft, lekker kan komen vliegen op het laagst gelegen vliegveld ter wereld -13ft en je kleine jongetjes in hun dakraam kunt laten dromen van dat wat ze later ook willen doen!!
    Nogmaals grenzeloos veel respect voor de keuzes die je hebt durven nemen en dat je je nek uit hebt gestoken om hier te komen!
    Ooit komt er een dag dat we samen aan de andere kant van het hek met fireproof glove naar Ruud zwaaien..... Je weet wel.....
    Ik ga maar eens op zoek naar een restaurant hier in Venetië om er eentje op je te drinken.

Happy landings en zorg goed voor jezelf. Tot in juni/juli bij een maaltje opperdoezer rondes, snoekbaarsje en Elzaswijntje naar keuze!

X Mathyas

• 27 Mei 2012 - 19:59

Inge, Wilse En Fenna:

Hai Timon.

Leuk verslag om te lezen. Ook over vroeger: Ik zie jou en Johan nog uit het dakraam hangen bij het geringste gehoor van de motoren van een of ander vliegtuig haha...
    Nogmaals van harte gefeliciteerd. We zijn hier super trots op jou!!
    En nu genieten van het vliegen :)

• 28 Mei 2012 - 10:33

Flierman Diepenveen:

Tweede poging (eerste zweeft ergens op het web)
    Van harte gefeliciteerd, Timon, met het behalen van deze mijlpaal. Eindelijk wordt je droom waar. We lezen altijd met veel plezier je verslagen. We hopen nu dat je onze piloot gaat worden op een van onze buitenlandse reisen. We wensen je veel mooie vlieguren toe.
    Hartelijke groeten van Johan en Herma.
    P.S. Erik van Raalte is ook al weer vertrokken, de kleuren in huis zijn nu grijs en wit, en er woont nu een stel uit Deventer.

• 28 Mei 2012 - 13:55

Netje:

Je vergeet te vermelden dat je bij Friesland Campina ook altijd tussen de lamellen hing als je geronk in de lucht hoorde :)
    Super gedaan Tiempie, ben trots op je! Dikke knuffel!

• 29 Mei 2012 - 06:15

Klaas:

Hi Timon,
    Weer met heel veel plezier je verhaal gelezen.
    Van harte gefeliciteerd met je nieuwe succes!
    Dat er nog maar veel mogen volgen, uiteraard met bijbehorend stukje proza!
    Vlieg ze.

• 31 Mei 2012 - 16:42

Koos En Bertha :

Fijn. Timon. Van harte proficiat. Veel plezier in je werk bij het vliegen.

Hart. groet

• 01 Juni 2012 - 19:02

Christa :

ha lieverd, weer een super mooi verhaal hoor! ben zo ontzettend blij voor je. ps. was anders ook best gezellig hoor spotten in de zon met gras in je oren ;-)
    geniet van je vleugels/vrijheid, nog even en je hebt je eigen kist of misschien toch wel een super de luxe A380 of welke variant dan ook onder je billen. Gefeliciteerd en tot gauw... dikke kus van Chris Ed en Tijs.

• 02 Juni 2012 - 11:11

Harry De Vries:

Hallo Timon,

Gefeliciteerd, dat is je toch maar mooi gelukt.
    Een prachtig verhaal, heb al je verhalen tot nu toe gelezen.Neem aan dat je nu niet meer terug komt bij Friesland Campina.Wens je veel succes in je verdere loopbaan. En misschien breng je mij ooit nog eens een keer naar verdere oorden.

Groeten,
    Harry FFC

• 20 Juni 2012 - 08:06

O. Jacob & T. Gerrie:

Hoi Timon,
    Heerlijk om als klein jochie uit het dakraam te hangen en te dromen ooit zo'n groot gevaarte te kunnen besturen. Prachtig is het om je droom waar te maken. JE HEBT HET GEDAAN ! Van harte gefeliciteerd en geniet van het vliegen. Hartelijke groeten van de Hoge Enk.