Die fijne nieuwe Turkse Lira! - Reisverslag uit Istanbul, Turkije van Timon Vlieger - WaarBenJij.nu Die fijne nieuwe Turkse Lira! - Reisverslag uit Istanbul, Turkije van Timon Vlieger - WaarBenJij.nu

Die fijne nieuwe Turkse Lira!

Door: vliegert

Blijf op de hoogte en volg Timon

17 Mei 2011 | Turkije, Istanbul

Het lijkt wel feestweek deze week; de afgelopen twee dagen waren we al om half twee klaar met "college" en mochten we daarna onszelf vermaken. We hebben nu een andere instructeur dan vorige week, mr Talay. Een aardige en spontane man. Werkt zelf een jaar bij Pegasus en heeft daarvoor, hoe kan het ook anders, eerst in het Turkse leger gevlogen. F104 en F16!!! Het lijkt wel of iedereen eerst frontervaring opgedaan heeft, voordat ze aan het "echte" werk beginnen; Boeing 737 vliegen!!! Zijn engels is wel iets minder dan dat van Ihalkan dus we moeten onze vragen rustig stellen en niet te moeilijke woorden gebruiken.

Maar goed; dus twee vrije middagen gehad. Meestal begin ik eerst met een paar uur zelfstudie op bed in de hotelkamer. Komt er op neer dat ik aan het eind daarvan half lig te slapen. Heb ik echter wat op gevonden, sinds drie dagen ga ik naar de sportschool om lekker wakker te worden. Als overtuigd buitensporter eerst een beetje sceptisch, maar het is echt lekker om een uur hard te lopen op de band, te fietsen en de spieren eens een goede beurt te geven!
Daarna gaan we dan met z'n zessen wat eten. De sport is omdat zo goedkoop mogelijk te doen en het ook nog eetbaar te houden. Lukt over het algemeen best goed, maar soms valt het ook vies tegen. Wat ik in ieder geval al geleerd heb: Turken eten hun patat het liefst koud en drie uur oud. Turken hebben het liefst nergens iets van saus bij, dus een droog broodje Döner (met koude patat erin) is de standaard. Maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Twee metro haltes verder is een turkse (volks)wijk vol met restaurantjes en eethuisjes (locantasi's). In die wijk zijn wij trouwens een echte bezienswaardigheid; lijkt wel of veel mensen nog nooit een west-europeaan gezien hebben; ze zitten nog net niet aan je te plukken. Belooft wat voor Jakarta!! Maar... je kunt er prima eten; 10 TL voor een halve gegrilde kip; met rijst, puree, groente, een stapel brood en water. En dan zit je lekker twee hoog, schuifpui open en mensen kijken!

En dan de Turkse Lira (TL), toch wel een fantastisch muntje. Schijnt een paar jaar geleden overgegaan te zijn van oud naar nieuw, in een verhouding van 1.000.000 : 1. Het mooiste is dat de wisselkoers nu ongeveer 2,20 TL op 1 Euro is. Haha, dat is gewoon precies evenveel als de OHG; de Ouwe Hollansche Gulden. En laat ik nou al bijna tien jaar lang nog zeer regelmatig terugrekenen naar de OHG. Vooral als je op één of ander festival weer € 2,50 voor een fluitje bier en slechts € 4,50 voor een broodje hamburger speciaal hoeft te betalen. Ja, dat is dus bijna 10 gulden; en daar koop je hier dan weer een hele maaltijd voor!! Bij de McDonalds is het hier 2,50 voor een hamburgertje, doet je wel terug verlangen naar NL eind jaren negentig. Het rare is wel, omdat ik toch gewend ben prijzen in Euro's te zien, dat een bord met turbo-garnalen voor 58 TL ineens wel heel duur lijkt. Omgerekend 26 euro, zit je wel weer op NL prijzen, maar dat is dan ook wel in het centrum van Istanbul.

Afgelopen weekend heb ik samen met Bram een boottocht gemaakt naar de Prince's Islands. Een eiland groepje zo'n 5 km uit de kust in de zee van Marmaris (de turkse waddeneilanden). Het briljante is dat je dat kunt doen met de OV veerboot (terwijl de meeste toeristen in de boot genomen worden met dure Bosphorus tours (special price) die ook nergens aanmeren. Voor de veerboot haal je ook tokens, van 1,75 of 3,50 voor langere stukken. Uiteindelijk voor iets meer dan 10 Lira retour vanuit de kade in hartje centrum. Aan boord is het echt "gezellig", vol met locals en je kunt er thee en kleine broodjes kopen. De eilanden zijn ongeveer een uur varen en de veerboot doet één voor één de haventjes aan. Je kunt gewoon blijven zitten!! We zijn bij één eiland aan wal gegaan; vervolgens kwamen we erachter dat de boot terug al binnen een half uur kwam (de volgende pas drie uur later). Dus snel wat thee gedronken en een lahmacun (turkse pizza) bestelt en toen de boot van 18:35 terug. Die terugreis was echt een belevenis; een boot vol met turken. Die allemaal een hele kolonie zilvermeeuwen aan het voeren waren en vervolgens met de avondzon erbij met z'n allen begonnen te zingen. Geen idee wat ze zongen, alleen het woordje "Allah" verstond ik (was ook de enige tekst die ze zelf kenden, de rest was gebrabbel) maar het paste perfect bij de sfeer.

Zaterdag hadden we al onze was naar een wasvrouwtje in het centrum gebracht. 5 TL per kg is heel wat goedkoper dan 5 TL per sok in het hotel. Het is de enige wasserette die we hebben kunnen vinden, er raar omdat in een stad als Utrecht op elke straathoek een turkse wasserij zit. De was hebben we zondag opgehaald en dat was zo'n prestatie dat we onszelf maar op een biertje in de Cosy-pub getrakteerd hebben. Dakterras op vijf hoog met een fantastic view over de Blauwe Moskee en de zee van Marmaris. Die dakterrasjes zie je op veel meer plaatsen, zullen we dus zeker nog meer van gaan zien!

Het is weer tijd voor wat studie.
Iedereen bedankt voor het lezen en de leuke reacties!

Görüsmek üzere!
x Timon

• 17 Mei 2011 - 18:47

Tanja:

Klinkt allemaal goed en ook leuk dat jullie naast het harde leren toch nog een beetje van de omgeving kunenn genieten!!:D
    Ga lekker door en groetjes aan iedereen daar!!!
    Knuff

• 18 Mei 2011 - 06:03

Sabina:

Beste Timon,

als ik jouw verhalen zo lees heb ik weer zin in een vakantie in Turkije (wat echt mijn vakantie land is geworden) in 1992 was ik voor het eerst
    ik heb zelfs nog zo'n oud (geld)briefje van 10.000 TL.
    Wat ook een echte belevenis is naar een echte turkse kapper te gaan je wordt dan geknipt/ geschoren en je krijgt een massage! voor maar een paar TL
    studeer ze en vergeet niet vooral ervan te genieten

• 18 Mei 2011 - 06:54

Netje:

Klinkt errug gezellig bij jullie!
    Voor jou echt vakantie! Beetje slap lullen over vliegtuigen, stadje kijken, wijntje/biertje drinken, rare dingen eten, ha ha!!!

Enjoy!
    xxx

• 20 Mei 2011 - 06:41

Charlotte:

Hee timonneke! Fijn te lezen dat het goed gaat met je, en dat jullie ook genieten! Ziet er super uit, leuk dat je foto's plaatst. Succes en ook veel plezier met elkaar
    Liefs!

• 20 Mei 2011 - 18:34

Christa V:

Ha Tim, ik ben jaloers op het uitzicht vanaf je terras. Ziet er echt fantastisch uit.
    dikke kus Chris

• 22 Mei 2011 - 05:24

Steven:

Hey Timon,

Leuk om te zien en te lezen dat je het naar je zin hebt. En bedankt voor je mailtje.
    Hoe gaat het met je training?

p.s. Je mist niets bij FCC-BLG , zelfde geneuzel :) als altijd MWOEHAHA !!

Groeten uit Zeewolde ook van Douglas uiteraard! (we blijven je volgen)

• 22 Mei 2011 - 07:49

Emiel En Tijs:

hallo Timon, Emiel is bij Tijs aan het logeren. hoi (Emiel),hoi(Tijs)
    wij vinden dat je heel ver weg bent. wij missen je heel erg. wij zijn ontzettend grappig en melig.
    'wat voor wc hebben jullie? is het een beetje fris?'(scheetjes poepjes en plasjes hihihihi)
    Heb je het leuk daar? Heb je al nieuwe vrienden gemaakt? wij gaan straks naar het museum ga je de volgende keer. Dikke knuffels van Tijs en Emiel je neefjes ;)

• 22 Mei 2011 - 07:51

Emiel En Tijs:

hallo Timon, Emiel is bij Tijs aan het logeren. hoi (Emiel),hoi(Tijs)
    Heb je het leuk daar? Heb je al nieuwe vrienden gemaakt? wij gaan straks naar het museum ga je de volgende keer mee? Dikke knuffels van Tijs en Emiel je neefjes ;)

• 23 Mei 2011 - 15:28

Gerlize:

Hai Timon!

Even je verhalen gelezen en foto's gezien. Ziet er mooi uit! Geniet ervan (maar dat doe je al, volgens mij) en succes met je studie. Heel veel plezier daar!

Gerlize

• 24 Mei 2011 - 14:28

Johan :

As Salamu Alaykum!

Nog even en je bent nog bruiner dan die Turken, haha.
    Probeer ff via zo'n oud luchtmacht piloot een vluchtje in een F104 te regelen :-)

Succes en gefeliciteerd met je behaalde examens. Goed bezig man!!

PS: heb je fietsje helemaal opgeknapt: ketting en tandwielen schoon, nieuew stuurlint. Ga hem nu zsm op marktplaats zetten. Had je al eens problemen met voorblad schakelen?

• 26 Mei 2011 - 14:12

Mathyas:

Hey Timon,

Hoorde van Johan dat je je examens hebt gehaald (drie volgens mij), gefeliciteerd!
    Mooi om weer wat af te kunnen vinken opweg naar het mooiste kantoor ter wereld.
    Hoop dat je je goed vermaakt, denk aan je en hoop je snel weer te zien.
    Grtz uit het onstuimige Nederland.Mathyas