zaterdag 7 mei; ontdekkingsreis Istanbul - Reisverslag uit Istanbul, Turkije van Timon Vlieger - WaarBenJij.nu zaterdag 7 mei; ontdekkingsreis Istanbul - Reisverslag uit Istanbul, Turkije van Timon Vlieger - WaarBenJij.nu

zaterdag 7 mei; ontdekkingsreis Istanbul

Door: vliegert

Blijf op de hoogte en volg Timon

08 Mei 2011 | Turkije, Istanbul

en dan echt Istanbul in; met de metro en de tram naar het oude centrum. na een lekker ontbijtje, waarbij erik en ik wat vreemd werden aangekeken vanwege onze korte broek en harige benen, haha! in de stad blijkt dat we zo'n beetje de enige twee van 15 miljoen Istanbulieten in korte broek zijn.
een stralende dag; zon en strakblauwe lucht. als toerist, wat we eigenlijk niet zijn, vliegt iedereen meteen op je. even op instellen maar na een uur was ik daar al aardig aan gewend.

wat is er ontzettend veel te zien, een kleine opsomming:
de grand bazaar; absurd veel winkeltjes onder 1 dak, die allemaal hetzelfde verkopen en allemaal even hard schreeuwen. erik werd meteen een kelder in gesleept om een broek te gaan passen. gelukkig na 10 minuten weer ongeschonden boven water.
de sultanahmet moskee; ook wel blauwe moskee genoemd. grootste moskee van Istanboel. bij aankomst hadden we geluk, het middaggebed begon dus werden we begroet met de lange uithalen van de muezzins Allahu akbar!
de moskee is echt prachtig van binnen. wat een bouwwerk en ontzettend veel details; schitterende mozaieken en veel glas in lood.
de Haya Sofia; kende ik gelukkig nog vanuit een Suske en Wiske. We zijn er nog niet in geweest, want schijnt best duur te zijn.
de Cisterne; een ondergronds gewelf wat vroeger dienst deed als drinkwateropslag. 140 meter lang en 70 meter breed. helemaal opgebouwd met marmeren zuilen. gebouwd in 532 AD en vele eeuwen lang geheim gebleven. was best indrukwekkend om te zien.
daarna onszelf lekker verwend met een biertje; voor mij best gezond dat je hier echt op zoek moet naar een tent waar ze alcohol verkopen. het leuke is dat je hier op straat echt overal thee, broodjes, tamme kastanjes, noten en water kunt kopen en zo dus altijd ergens kunt gaan zitten en even relaxen.
de Bosporus wilde ik ook persé de eerste dag al zien. daarheen lopen was makkelijk, want heuveltje af. het doet eigenlijk een beetje amsterdams aan; met veerpontjes die het IJ overschieten, maar dan heel anders. langs de kade staan overal mannetjes te vissen. volgens mij vangen ze iets van sardines (BBQ, ahh lekker..) en makreel. Over makreel gesproken, Maarten en ik scoorden echt een superlekker broodje met vers gebakken makreel, sla en uitjes. echt meesterlijk lekker; hier gaan we vaker komen.
met die veerboten kun je ook voor 1,75 per overstap oversteken of gewoon blijven zitten. staat ook nog op de planning.
als laatste gegeten bij het beroemdste en beste Köfte restaurant van Türkiye, de grooten der aarde als Erdogan hebben hier allemaal gegeten. Het is tempo eten in een simpel aangekleed restaurantje met een hele kleine kaart. maar het eten is echt vers en erg lekker, beetje als Vat Kee in Den Haag (voor wie dat kent). Köfte zijn trouwens turkse gehaktballetjes, maar dan plat.
na een kopje thee en waterpijpje op een terrasje met live muziek weer rustig naar huis gelopen en ge-tramd.
dag 1 met ontspanning voor het echte werk heerlijk doorgekomen!

Görüsmek üzere!
Timon

• 08 Mei 2011 - 12:03

Jiska:

heel veel plezier en succes! Leuk dat we je zo kunnen volgen!

• 08 Mei 2011 - 17:43

Marlies:

Hi Timon, ik lees dat je vertrokken bent....veel succes en plezier! Grz. Marlies

• 09 Mei 2011 - 05:58

Sabina Van Ee :

Voordat ik aan het werk ging eerst je verslag gelezen, zo dan is het avontuur dan nu echt begonnen
    spannend hoor!
    heel veel plezier en geniet ervan

• 09 Mei 2011 - 09:40

Inge:

Hai broer,

De verhalen beginnen al goed, klinkt als genieten. Dat mag natuurlijk ook voordag het echt buffelen begint. Ziet er mooi uit daar en super zonnetje :) enjoy!

x

• 09 Mei 2011 - 15:35

Freerk:

Goed te zien dat je daar hard moet werken ;) Succes met je TR!

• 09 Mei 2011 - 19:11

Netje:

Wauw, wat een mooi bloempatroon!!!
    :-)